درمان بیماران سرطان پروستات با ماده رادیو اکتیو لوتیشیوم-PSMA

به گزارش روابط عمومی بیمارستان کوثر بخش پزشکی هسته ای بیمارستان کوثر با به کارگیری امکانات نوین و تجهیزات مربوطه و با همکاری سازمان انرژی اتمی توانسته است درمان بیماران سرطان پروستات با یک ماده رادیواکتیو (لوتيشيوم) را آغاز کند.

دکتر ساناز کتال متخصص پزشکی هسته ای بیمارستان کوثر گفت : 177-Lu-PSMA (لوتیشیوم-PSMA )در واقع تركيب يك آنتی ژن اختصاصی غشاء پروستات (PSMA) با یک ماده رادیواکتیو (لوتيشيوم) است كه به سلول های تومورال متصل شده و با تابش اشعه بتا اين سلول های سرطانی را از بین می برد. اين درمان عمدتا برای بیماراني مفید است که قبلا ساير درمان ها نظير جراحی پروستات، رادیوتراپی و هورمون تراپی را انجام داده اند ولي پاسخ مناسبي دریافت نکرده اند. این دارو در اكثرموارد موجب افزایش طول عمر بیماران، افزایش کیفیت زندگی و پسرفت بیماری شده است. درحال حاضر اين درمان نوين در مراكز محدودي از كشور شامل بخش پزشكي هسته اي كوثر انجام مي گردد.

دکتر کتال افزود: درمان با لوتیشیوم، به تازگی به عنوان یک درمان کاملا جدید و موثر در بیماران کنسر پروستات در جهان انجام می گردد. در ایران نیز به تازگی  این دارو با همکاری سازمان انرژی اتمی تولید شده است، و جهت درمان بیماران کنسر پروستات و تنها در مراکز محدودی در کل کشور استفاده می گردد.

خوشبختانه بخش پزشکی هسته ای بیمارستان کوثر بابه کارگیری امکانات نوین و تجهیزات مربوطه و با همکاری سازمان انرژی اتمی توانسته است درمان این بیماران را آغاز کند.

متخصص پزشکی هسته ای این مرکز در ادامه مکانیسم عملکرد دارو و خلاصه روند درمان را اینگونه بیان کرد:

مکانیسم عملکرد دارو و نحوه درمان بیماران:

لوتشیوم پس از ورود به بدن، به سلولهای خاص تومورال متصل گشته و با ساطع کردن ذرات رادیواکتیو، سلولهای کنسری را از بین خواهد برد. باقیمانده لوتیشیوم که توسط سلولهای تومورال جذب نشده است، توسط مایعات بدن شامل ادرار و مدفوع دفع خواهد شد.

 فرآیند درمان از طریق تزریق وریدی این ماده و در طی چندین دقیقه انحام خواهد شد.

این بیماران در اتاقهای بخش بستری  به مدت یک روز اقامت می کنند تا مقدار عمده ی رادیواکتیویته از طریق ادرار از بدن وی دفع شود. جهت ارزیابی جذب رادیو دارو در همین بخش، از بیمار اسکن بعد از درمان(Post Treatment Imaging) در روز های پس از درمان  انجام می شود.

خلاصه روند درمان با لوتیشیوم

جهت بررسي اولیه و قبل از نوبت اول درمان، یک اسکن (PSMA scan ، ترجيحا با متد پت سي تيPSMA PET/CT) به همراه يكسري آزمایشات نیاز مي باشد كه توسط پزشك مربوطه ترتیب داده خواهد شد. فرايند درمان از طریق تزریق مقدار كمي از دارو و در طي چند دقیقه انجام می شود. پس از آن، بيمار براي چند ساعت در اتاقی که بدين منظور و با استانداردهاي لازم لحاظ گرديده است، نگهداری مي شود تا مقدار عمده ماده رادیواکتیو از طریق ادرار از بدن وي دفع گردد. در طول مدت بستري نيز مقداري مايع از طریق رگ برای دفع سریعتر اشعه داده می شود. در روزهای پس از درمان و جهت ارزیابی جذب رادیو دارو برای بیمار، اسکن بعد از درمان (Post Treatment Imaging) انجام می شود. معمولا ۳-۵ نوبت درمان و با فواصل مشخصي انجام مي شود. پس از هر درمان، ارزیابی مجدد وضعيت سلامت و پاسخ به درمان توسط پزشك و با بررسي هاي لازم شامل درخواست آزمایشات مربوطه صورت ميگيرد.

رای شما به این مطلب چیست؟

+99